SAJT házilag (Isteni finom, ilyet üzletben megvásárolni NEM lehet!) 1L tej (bármilyen 1,5, 2,8 vagy 3,6%-os) 0,5 kg túró, felforraljuk, leszűrjük,( sűrű szűrön) csöpögtetjük. Összekeverjük: 6dkg olvasztott vajjal, 1 tojással, 1 teás kanál szódabikarbónával. Lassú tűzön 10 perc alatt kevergetve összefőzzük. Szilikon mini király formában hagyjuk hűlni. Minél tovább áll annál keményebb, sőt már másnap reszelhető állagú lesz. Fűszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöldfűszerekkel. Ha egyszer ezt megkóstolod, soha nem fogsz boltból sajtot, vagyis sajtnak nevezett dolgot vásárolni. Jó kísérletezést!
Sült túrófánk
Hozzávalók:
A tésztához:
• 50 dkg túró
• 10 dkg porcukor
• 1 citrom reszelt héja
• 1 lime reszelt héja
• 4 db tojás
• 1 rúd vanília kikapart magja
• kb. 10 dkg liszt
• kevés zsemlemorzsa
• csipet só
• olaj a sütéshez
Az öntethez:
• 25 dkg málna (fagyasztott is lehet)
• 5 dkg kristálycukor
A túrót alaposan összedolgozzuk a cukorral, a reszelt lime-
és citromhéjjal, a tojások sárgájával, valamint a liszttel.
Legvégül hozzáadjuk a tojások keményre vert habját,
és annyi morzsát, hogy a massza galuskasűrűségű legyen.
Tíz percet pihentetjük a tésztát, majd nem túl forró
olajban kisütjük: kanál segítségével nagyobb galuska-
vagy pogácsaformákat nyesünk le a tésztából, és az
olajba tesszük. Ha már barnul, megfordítjuk,
és a másik oldalát is barnára sütjük.
A málnát a cukorral felfőzzük, és sűrű lyukú szitán
átpasszírozzuk, a fánk mellé kínáljuk.
A cukorral meghintett túrófánkot és a mártást is
melegen vagy langyosan kínáljuk.
Túróval töltött zsemle
Hozzávalók:
• 8 db zsömle
• 50 dkg túró
• 2 csomag vaníliás cukor
• 10 dkg kristálycukor
• 3 tojássárgája
• 1 citrom reszelt héja
• 2 tejföl
• mazsola (igény szerint)
• 2 dl tej
• 5 dkg vaj
A túrót áttörjük, összekeverjük a vaníliás cukorral,
cukorral, tojások sárgájával, másfél dl tejföllel és a
citrom reszelt héjával. A zsemlék tetejét levágjuk,
belsejüket kikaparjuk, és apró darabokra tépve a
töltelékbe keverjük. A tejet felmelegítjük,
a zsemléket egy-egy másodpercre belemártjuk,
majd azonnal sütőlapra vagy tepsire tesszük
(vigyázzunk: ha túl sokáig áztatjuk, a zsömle szétesik)!
A zsömlék belsejébe kanalazzuk a tölteléket,
visszatesszük rájuk a zsömlék kalapját (ezeket szintén
érdemes egy másodpercre tejbe mártani), a tetejére
kenjük a maradék tejfölt, meglocsoljuk olvasztott vajjal,
majd 200 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt
ropogósra sütjük.
Brutális mennyiségű porcukorral megszórva kínáljuk.
Csak frissen, melegen jó!