Raffaello szelet A tésztához: ■6 tojásfehérje ■20 dkg cukor ■10 dkg liszt ■10 dkg kókuszreszelék ■csipetnyi só ■késhegynyi sütőpor A krémhez: ■6 tojássárgája ■1 cs vaníliás pudingpor ■4 dl tej ■25 dkg cukor ■25 dkg margarin ■1 cs Dr.Oetker zselatin fix ■1 mk mandulaaroma ■10 dkg kókuszreszelék Elkészítés
1.A tojásfehérjéket a cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet a sütőport és a kókuszt hozzákeverjük. 2.gy kb 27 x 35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát és kb. közepes lángon (180 fokon), légkeveréses sütőben 20 percig sütjük (em szabad pirosra sütni, mert akkor kemény, rágós lesz a tészta). 3.A tojás sárgákat a tejjel, a cukorral, a mandulaaromával és a pudingporral összekeverjük és pudingot készítünk belőle. 4.Ha kihűlt, akkor a margarinnal és a zselatin fix-szel robotgép segítségével kikeverjük, rákenjük a tészta tetejére és megszórjuk a kókuszreszelékkel. 5.Hűtőben dermesztjük, majd szeleteljük.
Sült banán mandulás karamellszószban
Hozzávalók (2 személyre)
A sült banánhoz:
• kb. 50 g barna cukor
• kb. 15 g vaj
• 2 db egész banán
• 2 cl 80%-os rum
• kb. 4 cl kókusztej
• 1 púpozott evőkanál szeletelt mandula
A tálaláshoz:
• vaníliafagylalt
Elkészítés
A sültbanán-készítésnek nincsenek merev szabályai, kedvedre kísérletezhetsz az arányokkal, nagy hibát nem tudsz elkövetni.
A barna cukrot olvaszd fel egy serpenyőben közepes hőfokon, és kezdd el karamellizálni. Amikor teljesen megolvasztottad a cukrot, és elkezdett sötétedni, tedd bele a vajat, amellyel fellazítod a sűrű karamellt. Keverd simára.
Eután beleteheted a félbevágott banánt, anélkül, hogy összerántaná a cukrot. Forgasd bele őket a karamellbe. Szórj rá nyers, szeletelt mandulát, ezzel is forgasd át a banánokat.
Most a flambírozás következik. Vigyázz, a flambírozás fokozottan tűzveszélyes munkafolyamat! Ha nincs benne gyakorlatod, nem árt egy-két szabályt betartani.
A rumot mérd ki egy pohárba vagy kancsóba, és abból öntsd a serpenyőbe, ne az üvegből. Gyermeket, háziállatot terelj el a közelből, végül ne hajolj a serpenyő fölé! Ha előkészültél, öntsd rá a rumot, és gyújtsd be öngyújtóval, ha magától nem gyullad be.
A flambírozásnak, ha tálaláskor végzik, a látványossága az egyik szerepe, azonban van egy fontosabb feladata is, amiért mi most alkalmazzuk. Az alkohol elégetése által keletkezett aromaanyagok az ételnek különleges ízt kölcsönöznek.
Ezután öntsd le az egészet kevés kókusztejjel, keverd el a cukorsziruppal, hogy az még sűrű öntet állagú legyen. Azonnal, forrón, frissen tálald! Jelentősen fokozható az íz élmény, ha tálaláskor egy gombóc vaníliafagylaltot teszel a banánok mellé.
(NL gasztro)
Spirálos sütemény Hozzávalók: ½ csésze margarin, plusz a kenéshez ’/3 csésze, plusz 1 evőkanál lágy vaj két részre osztva 2 tojássárgája ½ teáskanál vaníliaaroma 1 csomag kuglóf alappor 2-4 evőkanál kakaópor Elkészítése:
1. Egy nagy tálban keverjünk össze ½ csésze margarint, 1/3 csésze vajat, a tojássárgáját és a vaníliát. Elektromos habverővel alacsony fokozaton keverjük össze. Fokozatosan adjuk hozzá az alapport, majd jól dolgozzuk össze. 2. Osszuk két részre a tésztát. Az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaót és a maradék 1 evőkanál vajat, majd alaposan keverjük el és gyúrjuk össze. 3. A világos színű tésztát két darab zsírpapír között nyújtsuk 45x30x0,3 cm-es téglalappá, majd ugyanígy a kakaós tésztát is. Vegyük le róluk a felső zsírpapírt. Tegyük a világos téglalapot a másik tetejére, majd vegyük le a többi zsírpapírt is. A szélesebbik oldalnál kezdve csavarjuk fel a tésztát, hogy tekercset kapjunk, majd tegyük a hűtőszekrénybe 2 órára. 4. Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra. Kenjük ki margarinnal a tepsiket.