DEMA szabadidős honlapja

Ha van szabadidőd és érdekelnek a versek, idézetek, élettörténetek,fotók, ételreceptek, sms, smiley.....vagy csak egyszerűen kikapcsolódni vágysz, akkor lépj be és találd meg, ami érdekel....

  

szakacska2.jpg

10 ínycsiklandó mártogatósrecept

 

Dip it!” Merítsd bele!

 

Soha jobb alkalom nem kínálkozik ennek a különleges, ám mégis

gyorsan elkészíthető finomságnak a kipróbálására, mint a focivébé ideje.

Lepd meg vele a párodat – akár minden este egy újabb ízzel!

 

Így szervírozd! A mártogatóst gusztusos tálkákba tálaljuk, mellé csíkokra

vágott zöldségeket, sós kekszet, ropikat, olasz grissinit kínálhatunk.

De adhatunk mellé pirított kifli karikákat, pitát, és tűzhetünk fogvájóra

 gusztusos kenyérkockákat is. Ezeket kell aztán a kis tálkákba mártogatni.

 

 

 

1. Snidlinges-fokhagymás dip

 

Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál joghurt, 2 gerezd fokhagyma,

2 evőkanál felaprított snidling, fél kiskanál citromlé, kevés bors.

 

Keverd össze a krémsajtot a joghurttal, és add hozzá a kipréselt

fokhagymát, a felaprított snidlinget és egy kevés citromlevet.

Fűszerezd sóval, borssal.

 

martogatos1.jpg 

 

 

2. Kapros-lazacos mártogatós

 

Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál joghurt, 100 g füstölt lazac

felaprítva, egy csokor kapor.

 

Keverd össze a krémsajtot a joghurttal, add hozzá a lazacot, és

bot mixerrel pépesítsd össze. Legvégül szórd bele a felaprított kaprot.

 

 

3. Csilis dip

 

Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál

Csili paszta.

 

Keverd össze a krémsajtot a tejföllel, és keverd bele a

Csili pasztát.

 

 

 

martogatos2.jpg 

 

5. Spenótos, feta sajtos krém

 

Hozzávalók: 30 dkg spenót, 10 dkg feta sajt, 1,5 deci joghurt, 5-6 evőkanál

konzervkukorica, kevés citrom és petrezselyem.

 

A spenótot lobogó forró vízbe dobva rövid ideig párold.

Vedd ki, csöpögtesd le. Kissé olvaszd fel a feta sajtot egy serpenyőben,

tedd át egy öblös tálba. Adj hozzá néhány kanál citromlevet, fél csokor

apróra vágott petrezselymet, kevés joghurtot, a spenótot, majd egy

botturmix segítségével pürésítsd össze.

 

 

8. Padlizsánkrém

 

Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, olívaolaj, citromlé, só, bors.

 

A padlizsánt forró sütőben süsd meg, a belsejét kapard ki.

 Ízesítsd az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal.

Locsold meg kevés olívaolajjal és egy fél citrom levével,

majd turmixold össze.

 

 

 

 

 

martogatos3.jpg

 

Piaci lángos

 

Hozzávalók:

 

1 kg liszt

1 csomag instant élesztő

kb. 6-7 dl víz

1 evőkanál só

2 evőkanál cukor

1 evőkanál krumplipürépor (nem kötelező, de nem rontja el! :-))

 

Elkészítés:

 

Kenyérsütőgéppel szoktam kikeverni a tésztáját, szép sima lesz, és a kezem sem fárad el! A lisztet a sóval összekeverem, a gépbe rakom. Kb. 5 dl vízben feloldom a cukrot (mikróban), ezt a liszthez öntöm, beleteszem az instant élesztőt és - ha van, akkor - az 1 evőkanál krumplipüréport.

A sütemény fokozaton elkezdi keverni a gép, folyamatosan

adom hozzá a maradék 1-2 dl vizet, apránként, ahogy bedolgozza a tésztába. Elég lágy tésztát kell gyúrni!!!

Ez kb. 20 perc.

 

Egy nagy tepsibe öntök kb. 2 evőkanál olajat, kézzel szétkenem, majd az olajos kezemmel kiszedem a tésztát a gépből, és a tepsire rakom. Így nem ragadok a tésztától...

Maroknyira szaggatom (14 darabra). Olajos kézzel nyújtom, forró olajban, 25 cm-es serpenyőben sütöm.

 

Feltétnek pucolok fokhagymát, áttöröm egy kis műanyag edénybe, 1 teáskanál sót adok hozzá, és felengedem vízzel.

Tejföllel, sajttal és a fokhagymás lével kínálom…

...............................

 

 

 

A fánk három arca: képviselőfánk, éclair, profitterol

 

 

Ez is egy fánk!

 

A gyúrt, élesztős fánk készítése mellett egyre népszerűbbek

 az úgynevezett égetett tésztából készült fánkok.

A forrázott tészta készítésének a gyorsaság a nagy előnye:

 nem kell a dagasztás-gyúrás fázisába sok energiát fektetni,

 nincs kelesztési idő, és nincs tömény olajszag a lakásban.

Van helyette egy lábos, amelyben a tészta alapanyagait

a készítés sorrendjében kell elhelyezni: először belekerül

a folyadék (ez lehet víz vagy tej), azután a zsiradék

(margarin vagy olaj), liszt, és amikor a tűzön való melegítésnek

 köszönhetően összeállt, mehetnek bele a tojások is.

Ebből halmokat készítünk, és sütőben megsütjük.

 És mit lehet ilyen forrázott tésztaalapból csinálni?

Például képviselőfánkot, éclairt vagy profitterolt.

 

Mire figyelj a tészta összeállításánál?

 

• A tésztamassza ne legyen túl híg, ha ez bekövetkezik,

valószínűleg sok volt benne a folyadék vagy a  tojás.

• Erős lángon forrald fel, és közben ügyelj arra, hogy a massza

le ne égjen.

• Amikor a tészta összeállt, elválik az edény falától.

• Sütés közben ne nyitogasd a sütőajtót, mert a könnyű

puffancsok összeeshetnek.

• Ne legyen túl forró sem a sütő, mert összehúzódhat a

tészta alja.

• A tészta akkor készült el, amikor a felszíne aranysárgára sült,szerkezete szilárd, de könnyű, belül kissé lyukacsos.

 

 

Klasszikus képviselőfánk

 

 

Régebben a képviselőfánk tetejét karamellizált cukorba mártották, és hámozott mandulaszeletekkel szórták be. Idő hiányában ma már a sima porcukor is megteszi.

 

Hozzávalók a tésztához:

 

• 20 dkg liszt

• 20 dkg vaj vagy margarin

• 6 tojás

• 2 dl víz

• csipet só

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 22
Tegnapi: 104
Heti: 234
Havi: 1 475
Össz.: 833 818

Látogatottság növelés
Oldal: Fánk..lángos...mártogatós
DEMA szabadidős honlapja - © 2008 - 2024 - dema.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat