10 ínycsiklandó mártogatósrecept „Dip it!” Merítsd bele! Soha jobb alkalom nem kínálkozik ennek a különleges, ám mégis gyorsan elkészíthető finomságnak a kipróbálására, mint a focivébé ideje. Lepd meg vele a párodat – akár minden este egy újabb ízzel! Így szervírozd! A mártogatóst gusztusos tálkákba tálaljuk, mellé csíkokra vágott zöldségeket, sós kekszet, ropikat, olasz grissinit kínálhatunk. De adhatunk mellé pirított kifli karikákat, pitát, és tűzhetünk fogvájóra gusztusos kenyérkockákat is. Ezeket kell aztán a kis tálkákba mártogatni. 1. Snidlinges-fokhagymás dip Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál felaprított snidling, fél kiskanál citromlé, kevés bors. Keverd össze a krémsajtot a joghurttal, és add hozzá a kipréselt fokhagymát, a felaprított snidlinget és egy kevés citromlevet. Fűszerezd sóval, borssal. 2. Kapros-lazacos mártogatós Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál joghurt, 100 g füstölt lazac felaprítva, egy csokor kapor. Keverd össze a krémsajtot a joghurttal, add hozzá a lazacot, és bot mixerrel pépesítsd össze. Legvégül szórd bele a felaprított kaprot. 3. Csilis dip Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál Csili paszta. Keverd össze a krémsajtot a tejföllel, és keverd bele a Csili pasztát. 5. Spenótos, feta sajtos krém Hozzávalók: 30 dkg spenót, 10 dkg feta sajt, 1,5 deci joghurt, 5-6 evőkanál konzervkukorica, kevés citrom és petrezselyem. A spenótot lobogó forró vízbe dobva rövid ideig párold. Vedd ki, csöpögtesd le. Kissé olvaszd fel a feta sajtot egy serpenyőben, tedd át egy öblös tálba. Adj hozzá néhány kanál citromlevet, fél csokor apróra vágott petrezselymet, kevés joghurtot, a spenótot, majd egy botturmix segítségével pürésítsd össze. 8. Padlizsánkrém Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, olívaolaj, citromlé, só, bors. A padlizsánt forró sütőben süsd meg, a belsejét kapard ki. Ízesítsd az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal. Locsold meg kevés olívaolajjal és egy fél citrom levével, majd turmixold össze.
Piaci lángos Hozzávalók: 1 kg liszt 1 csomag instant élesztő kb. 6-7 dl víz 1 evőkanál só 2 evőkanál cukor 1 evőkanál krumplipürépor (nem kötelező, de nem rontja el! :-)) Elkészítés: Kenyérsütőgéppel szoktam kikeverni a tésztáját, szép sima lesz, és a kezem sem fárad el! A lisztet a sóval összekeverem, a gépbe rakom. Kb. 5 dl vízben feloldom a cukrot (mikróban), ezt a liszthez öntöm, beleteszem az instant élesztőt és - ha van, akkor - az 1 evőkanál krumplipüréport. A sütemény fokozaton elkezdi keverni a gép, folyamatosan adom hozzá a maradék 1-2 dl vizet, apránként, ahogy bedolgozza a tésztába. Elég lágy tésztát kell gyúrni!!! Ez kb. 20 perc. Egy nagy tepsibe öntök kb. 2 evőkanál olajat, kézzel szétkenem, majd az olajos kezemmel kiszedem a tésztát a gépből, és a tepsire rakom. Így nem ragadok a tésztától... Maroknyira szaggatom (14 darabra). Olajos kézzel nyújtom, forró olajban, 25 cm-es serpenyőben sütöm. Feltétnek pucolok fokhagymát, áttöröm egy kis műanyag edénybe, 1 teáskanál sót adok hozzá, és felengedem vízzel. Tejföllel, sajttal és a fokhagymás lével kínálom… ...............................
A fánk három arca: képviselőfánk, éclair, profitterol Ez is egy fánk! A gyúrt, élesztős fánk készítése mellett egyre népszerűbbek az úgynevezett égetett tésztából készült fánkok. A forrázott tészta készítésének a gyorsaság a nagy előnye: nem kell a dagasztás-gyúrás fázisába sok energiát fektetni, nincs kelesztési idő, és nincs tömény olajszag a lakásban. Van helyette egy lábos, amelyben a tészta alapanyagait a készítés sorrendjében kell elhelyezni: először belekerül a folyadék (ez lehet víz vagy tej), azután a zsiradék (margarin vagy olaj), liszt, és amikor a tűzön való melegítésnek köszönhetően összeállt, mehetnek bele a tojások is. Ebből halmokat készítünk, és sütőben megsütjük. És mit lehet ilyen forrázott tésztaalapból csinálni? Például képviselőfánkot, éclairt vagy profitterolt. Mire figyelj a tészta összeállításánál? • A tésztamassza ne legyen túl híg, ha ez bekövetkezik, valószínűleg sok volt benne a folyadék vagy a tojás. • Erős lángon forrald fel, és közben ügyelj arra, hogy a massza le ne égjen. • Amikor a tészta összeállt, elválik az edény falától. • Sütés közben ne nyitogasd a sütőajtót, mert a könnyű puffancsok összeeshetnek. • Ne legyen túl forró sem a sütő, mert összehúzódhat a tészta alja. • A tészta akkor készült el, amikor a felszíne aranysárgára sült,szerkezete szilárd, de könnyű, belül kissé lyukacsos. Klasszikus képviselőfánk Régebben a képviselőfánk tetejét karamellizált cukorba mártották, és hámozott mandulaszeletekkel szórták be. Idő hiányában ma már a sima porcukor is megteszi. Hozzávalók a tésztához: • 20 dkg liszt • 20 dkg vaj vagy margarin • 6 tojás • 2 dl víz • csipet só
78 500 helyett MOST 0 Ft.
Honlapkészítés ingyen:
Ez a weblapszerkesztő alkalmas
ingyen weboldal,
ingyen honlap készítés...
Mai: 34
Tegnapi: 24
Heti: 429
Havi: 1 427
Össz.: 844 592
Látogatottság növelés