Pasta pronto
hozzávalók 2 főre:
■250 g linguine tészta (száraz)
■1 tk száraz chili őrlemény
vagy 2 db friss chili paprika
■4 gerezd fokhagyma
■1 cs petrezselyemzöld
■1 dl jó minőségű olívaolaj
Elkészítés
1.Egy fazékban vizet forralunk.
Amikor felforrt, megsózzuk és kb. 5-6 percig
főzzük benne a tésztát.
Elzárjuk alatta a lángot és még kb. 3-4 percig
hagyjuk puhulni, hogy 'al dente' legyen.
2.Az olíva olajat egy serpenyőben felmelegítjük és
ha forró, 1-2 percig kevergetve pirítjuk benne a chilit.
Ezután beletesszük a vékony szeletekre vágott
fokhagymát, de rögtön le is vesszük a tűzről,
hogy meg ne égjen.
3.A tésztát leszűrjük és lecsöpögtetjük és
összekeverjük az apróra vágott petrezselyemzölddel
és a chilis-fokhagymás olajjal.
4.Lefedve pár percig hagyjuk, hogy a főtt tészta
átvegye az ízeket.
Spenótos-ricottás farfalle
Hozzávalók: 4 főre
■250 g ricotta
■500 g spenót
■1 cs farfalle tészta (500 g)
■1 nagy fej fokhagyma
■5 ek tejföl
■150-200 g reszelt sajt
■bazsalikom
■fehérbors
■olívaolaj
■só
Elkészítés
1.A tésztát sós vízben kifőzzük.
2.Kis olívaolajon, alacsony lángon megdinszteljük
a vékony szeletekre vágott fokhagymát, hozzáadjuk a
spenótot és pár percig kevergetjük.
3.A kifőtt tésztát összekeverjük a spenóttal, ricottával,
tejföllel, fűszerekkel, majd egy sütőtálba kanalazzuk
és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
4.Előmelegített sütőben 180 C˚-on addig sütjük,
míg szép piros lesz a teteje (kb. 20 perc).
5.Tálaláskor langyos tejföllel meglocsolhatjuk
Paradicsomos bruschetta
hozzávalók 2 főre
■4 közepes méretű paradicsom (összesen kb. 400-450 g)
■6-8 bazsalikomlevél
■só
■frissen őrölt fekete bors
■1 gerezd fokhagyma
■extra szűz olívaolaj
■6 kis szelet, ropogós héjú kenyér
Elkészítés
1.Miután a megmosott, megszárított paradicsomok
csumáját eltávolítottuk, egyformán apró darabokra vágjuk.
2.Tálba tesszük, hozzákeverjük a vékonyra csíkozott bazsalikomleveleket és sóval, borssal ízesítjük.
3.A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd bedörzsöljük
mindkét felüket fokhagymával, meglocsoljuk finom
olívaolajjal, és igazságosan a tetejükre
halmozzuk a paradicsomot.
Gyors, zöldséges lasagne
Hozzávalók:
25 g vaj
25 g liszt
425 ml fölözött tej
85 g Cheddar sajt, reszelve
Feketebors
225 g kicsi brokkoli rózsák
2x400 g félkész ratatouille*
Lasagne tésztalapok
Elkészítése:
1. A vajat, a lisztet és a tejet tedd egy serpenyőbe,
majd forrald fel, amíg a folyamatos keverés mellett felforr,
és ki nem simul. Majd add hozzá a borsot, és a sajt felét.
2. Egy másik serpenyőben kezd el főzni a brokkolit kevés
vízzel, majd ha forr a, akkor add hozzá a ratatoillet,
majd forrald fel újból és fedd le. Főzd készre ezt a keveréket
(kb. 5 percet vesz igénybe). Ha kész öntsd le róla a vizet.
3. A lasagne lapokat helyezd egy lapos hőálló edénybe,
majd tegyél rá a zöldséges keverékből, végül öntsd le a
vajas-lisztes mártással.
Ezt folytasd addig, míg a hozzávalók elfogynak.
4. Végezetül hintsd meg a maradék sajttal, és 190 ºC-ra
(5. fokozat gázsütőn) előmelegített sütőben süsd aranybarnára.
*ratatouille:
A ratatouille-t szokás francia lecsónak is nevezni.
Annak ellenére, hogy sokkal inkább a cukkini és a padlizsán
jelenti az alapját, de kétségtelen, van benne paradicsom,
paprika és hagyma is. Gyanítható, hogy a francia háztartásokban
ez is az ahány ház, annyi recept alapon készül.
Pulykahúsos lasagne