A tökéletes madártej – recept
Tippek:
Használjunk házi- vagy bio tejet, de ha erre nincs mód,
akkor is mindenképpen a lehető legmagasabb zsírtartalmút
válasszuk. Ugyanígy fontos a tojás minősége is, szintén a
házi vagy bio tojás a leginkább javasolt.
A tojás szép sárgájának a színe határozza meg a kész madártej
színét, és a jó minőségű tojásfehérjéből készíthető
legszebb hab. Feltörés előtt mindig fertőtlenítsük a
tojásokat. Amennyiben a hagyományosnál még finomabb,
krémesebb állagú madártejet szeretnénk akkor a felhasznált
tejhez számítsunk 2 dl tejszínt is
Recept:
1 liter tejhez használjunk 7 darab tojást és 1 rúd vaníliát,
ízlés szerint cukrot. Válasszuk külön a tojássárgáját és a
fehérjét. A tejet, a cukrot, a kikapart vaníliamagokat
(esetleg 2 evőkanál vaníliaesszenciát ), és ha hozzávesszük,
akkor a tejszínt, tegyük egy edénybe. Lassú tűzön,
állandó keverés melegítsük fel kb. 65 – 70 C fokra,
de ne forraljuk fel. 1-1,5 deci tejjel keverjük jól el a
tojás sárgákat, majd vékony sugárban, állandó keverés
mellett csurgassuk hozzá a tejhez. Alacsony hőfokon
addig keverjük, amíg kicsit besűrűsödik. Nem szabad túl sokáig főzni,
mert akkor a tojás kicsapódhat. Végül keverjük bele egy
fél citrom reszelt héját is, ettől kicsit pikáns ízt kap.
A tojásfehérjékből, egy csipet sóval, 20 g porcukorral és
csepp citromlével verjünk – a legjobb kézi mixerrel –
kemény habot. Ha 2 csepp 10 százalékos ételecetet adunk
hozzá, akkor a habgaluska igazán szép fényes is lesz.
Melegítsünk – de ne forraljunk – egy nagyobb lábasban vizet,
és amikor a víz már forró, akkor a kemény tojásfehérjehabból
kanállal szaggassunk galuskákat és tegyük a víz felszínére.
A galuskáknak 1 – 1perc elegendő mindkét oldalukon a vízfürdőből.
Ez idő alatt körülbelül kétszeresükre fognak dagadni, így
szaggatáskor számoljunk a növekedéssel, ne rakjuk túl sűrűn a habgaluskákat. Ha a galuska elkészült, akkor szűrőkanállal szedjük ki, csepegtessük le és tegyük a madártej tetejére.
A madártej hidegen az igazi, így tálalás előtt jól hűtsük be,
és így adagoljuk majd kis tálkákba.
Sütés nélkül
Csodás torta sütés nélkül
Hozzávalók:
3 csomag gesztenyemassza
3-4 dl habtejszín
2 doboz babapiskóta
2 csomag főzni való vaníliás pudingpor
1 liter tej
3-4 kisebb banán
fahéjas porcukor
1/2 liter gyenge kávé instant kávéból
Rumaroma
Elkészítés:
Egy kb. 40 cm átmérőjű, kissé kúpos, mély műanyag tálat - melyet előzetesen kiöblítettünk, lecsöpögtettünk, de nem töröltünk ki - a következőképp kezdjük megtölteni: A kávét elkészítjük, és rumaromával ízesítjük. Akkor jó, ha a rumaromának kellőképp érezzük az ízét. A babapiskótákat félbetörjük, belemártjuk a kávéba, majd szorosan egymás mellé téve kirakjuk a a tál alját. Közben az előírásnak megfelelően megfőzzük a pudingot, és hagyjuk kihűlni. Amikor már éppen csak langyos, ráöntjük a piskótára. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ismét kávés piskóta következik, utána rákarikázzuk a banánokat, majd meghintjük fahéjas porcukorral. A gesztenyemasszát összetörjük, és apránként hozzáadva a folyékony habtejszínt, robotgéppel habosra keverjük addig, amíg egy kevert tészta sűrűségűnél kicsit keményebb masszát kapunk. Rásimítjuk a banánkarikákra, és a tetejét kirakjuk piskótával. 1 napra a hűtőszekrény leghidegebb polcára tesszük. Egy nagyobb, kerek tálcát a tetejére téve hirtelen megfordítjuk. Úgy szeleteljük, mint a tortát. Akinek még nem elég a kalóriából, az tehet rá felvert tejszínhabot.
Jó étvágyat!
…………
Csokis kekszhengerek
Hozzávalók:
10 dkg darált háztartási keksz
5 dkg darált dió
10 dkg reszelt csokoládé
15 dkg porcukor
2 tojásfehérje
Elkészítés:
Az adalékokat összegyúrjuk, nedves kézzel kis hengereket formálunk, kristálycukorban meghempergetjük őket. 1-2 napig szikkadni hagyjuk, egyébként sokáig eláll.
……….
Csokoládégolyók
Hozzávalók:
1 liter tej
25 dkg búzadara
10 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
2 - 3 evőkanál kakaópor
0,5 dl rum
15 dkg reszelt tortabevonó csokoládé,
vagy tortadara
Elkészítés:
A búzadarát folyamatos keveréssel, a cukorral ízesítve, a tejjel sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a mazsolát, a citromhéjat, rumot, s a kakaóport, és ha kihűlt, nedves kézzel kis golyókat készítünk belőle. Csokoládéreszelékben, vagy tortadarában meghempergetjük őket.
………….
Diós golyók
Hozzávalók:
15 dkg cukor
15 dkg őrölt dió / vagy mandula, mogyoró
5 evőkanál rum reszelt csokoládé,
vagy tortadara
Elkészítés:
A cukorhoz egy kevés vizet öntve, nagyon sűrű szirupot főzünk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a diót, rummal ízesítjük, s nedves kézzel golyókat formálunk belőle. Reszelt csokoládéban, vagy tortadarában hempergetjük meg.
…………
Kókuszkrémes ostya
Hozzávalók:
15 dkg liszt
50 dkg cukor
3 dl tej
20 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kakaó
25 dkg Ráma margarin
3 db ostyalap tetejére: tortabevonó
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, a liszttel elkevert cukorhoz öntjük, s állandó, folyamatos keverés mellett, felfőzve besűrítjük. Hozzáadjuk a kókuszt, majd a habosra kavart margarinnal elegyítjük. Az alsó ostyalapra kenjük a krém felét, a többihez keverjük a kakaót, s ezzel a krémmel kenjük a második sort, amelyre a harmadik lap kerül. Tetejét csokimázzal vonjuk be.
………….
Raffaello - golyók
Hozzávalók:
1 tubus sűrített tej
2 tojás sárgája
10 dkg kristálycukor
25 dkg kókuszreszelék
10 dkg szeletelt mandula mandulaszemek
Elkészítés:
A sűrített tejet összekeverjük a tojássárgájával, hozzáadunk annyi cukrot, hogy jól besűrűsödjön. Belekeverünk 10 dkg kókuszreszeléket, a szeletelt mandulát, s alaposan összedolgozzuk. Nedves kézzel kis golyókat formálunk, közepükbe héjától megtisztított mandulát teszünk, s kókuszreszelékben meghempergetjük őket. 1-2 órát hidegen dermesztjük. 40-50 db lesz belőle. Csinálhatjuk őrölt mandulával is, és akkor a golyók közepébe egész, héjától megfosztott mandulát tehetünk. / A mandulát 2-3 percig forró vízben tartjuk, utána könnyen kibújik a héjából. Ezt inkább előző nap készítsük el, hogy kiszáradjanak a szemek./ 45 perc alatt készül el.
………….
Rakott babapiskóta
Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta
2 dl erős feketekávé
1 dl rum
5 dl tejszín habja tortadara
Elkészítés:
Egy üvegtálat kivajazunk, s rétegesen lerakjuk a piskótákat, meglocsolva a rumos kávéval, és átkenve tejszínhabbal. Tetejére tejszínhab kerüljön, s szórjuk meg tortadarával, vagy csorgassunk rá csoki mázt.
…………..
Rumos - csokis golyók
Hozzávalók:
10 dkg mazsola
1/2 dl rum
20 dkg keksz darabokra tördelve
10 dkg kristálycukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
15 dkg darált dió
25 dkg étcsokoládé
1/2 dl tejszín
3 evőkanál méz
Elkészítés:
A mazsolát a rumba áztatjuk. A kekszet a cukorral, fahéjjal, s 5 dkg dióval elkeverjük. Az összetördelt csokit a tejszínnel, mézzel kis lángon megolvasztjuk, a kekszes masszára öntjük, majd jól elkeverjük a rumos mazsolával. Hűtőben megdermesztjük. Nedves kézzel kisebb gömböket formálunk belőle, a maradék dióban (vagy csokoládéreszelékben) meghempergetjük, s a hűtőbe visszatéve tartjuk fogyasztásig, míg ismét kissé megdermed. (Kb. 2 óra múlva fogyasztható.) 30 perc alatt elkészül
……………….
Rumos-diós csemege
Hozzávalók:
10 dkg darált dió
10 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 evőkanál forró tej
2 evőkanál rum
Díszítéshez:
kristálycukor és meggybefőtt
Elkészítés:
A kekszet a többi anyaggal jól összegyúrjuk, fél órán át pihentetjük, majd vizes kézzel golyókat formálunk belőle. A közepüket benyomjuk, a mélyedésbe egy-egy szem meggybefőttet teszünk, kristálycukorban meghempergetjük.
…………
Somlói piskóta (babapiskótás)
Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta
10 dkg mazsola
1 pohár tej
10 dkg darabokra vagdosott dió
1 dl rum csokoládé öntet
2 dl tejszín habja
Elkészítés:
A mazsolát fél dl rumba beáztatjuk, a másik fél decivel elkevert tejjel pedig megöntözzük a felezett piskóta darabokat. Kicsit állni hagyjuk, hogy magukba szívják a folyadékot. A piskótával elkeverjük a rumos mazsolát és a diót is. Egy szép üvegtálba öntjük, leöntjük csokoládés öntettel, s legalább 1-2 órán keresztül hűtőben érleljük. Csokoládé öntethez: 3 evőkanál kakaópor 3 evőkanál cukor 3 evőkanál víz diónyi vaj A kakaót a cukorral és a vízzel gyenge tűzön simára sűrítjük, majd levesszük, s folyamatos keveréssel elegyítjük a vajjal. A tejszínhabot tálalás előtt halmozzuk a tetejére.
………..
Csokiszalámi
Hozzávalók:
20-20 dkg margarin és porcukor,
5-5 dkg kakaó és mazsola,
1 dl tej,
30 dkg háztartási keksz,
rumaroma,
4-5 szem apróra tört dió.
Egy lábosba beletesszük a cukrot, a kakaót, a tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, majd belekeverjük az apró darabokra tört kekszet is. 30 percig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük. Őzgerincformát folpackkal kibélelünk, és a masszát jól belenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, és 2-3 óra múlva szeletelhető.
……………
Csokoládé kocka
Hozzávalók:
50 dkg cukor,
2 ek. kakaó,
25 dkg margarin,
1 csomag mazsola,
50 dkg darált keksz,
kevés durvára vágott dió.
A cukrot 2 dl v1zzel forrástól számítva 7 percig főzzük.
Tűzről levéve hozzáadjuk a kakaót, a margarint, a
mazsolát, a diót és a darált kekszet. Egy tepsibe
zsírpapírt teszünk és belesimítjuk a masszát. 6-7 óráig
hagyjuk állni hideg helyen, majd kockára vágva kínáljuk.
………..
kekszes süti
Hozzávalók:
1 csomag háztartási keksz
20 dkg cukor
12 dkg margarin
1 ek porkakaó
1 egész tojás
Összekeverem a cukrot, a tojást, a kakaót és a margarint
Felforralom. Közben a kekszet kis darabokra töröm. Ha
felforrt, belerakom az összetört kekszet. Őzgerinc
formába öntöm, kihűlés után felszeletelve tálalom.
………………..