DEMA szabadidős honlapja

Ha van szabadidőd és érdekelnek a versek, idézetek, élettörténetek,fotók, ételreceptek, sms, smiley.....vagy csak egyszerűen kikapcsolódni vágysz, akkor lépj be és találd meg, ami érdekel....

 szakacska.jpg

 

madartej.jpg

 

A tökéletes madártej – recept

 

Tippek:

 

 

Használjunk házi- vagy bio tejet, de ha erre nincs mód,

 akkor is mindenképpen a lehető legmagasabb zsírtartalmút

 válasszuk. Ugyanígy fontos a tojás minősége is, szintén a

házi vagy bio tojás a leginkább javasolt.

A tojás szép sárgájának a színe határozza meg a kész madártej

színét, és a jó minőségű tojásfehérjéből készíthető

legszebb hab. Feltörés előtt mindig  fertőtlenítsük a

tojásokat. Amennyiben a hagyományosnál még finomabb,

krémesebb állagú madártejet szeretnénk akkor a felhasznált

tejhez számítsunk 2 dl tejszínt is

 

Recept:

 

1 liter tejhez használjunk 7 darab tojást és 1 rúd vaníliát,

 ízlés szerint cukrot. Válasszuk külön a tojássárgáját és a

fehérjét. A tejet, a cukrot, a kikapart vaníliamagokat

(esetleg 2 evőkanál vaníliaesszenciát ), és ha hozzávesszük,

 akkor a tejszínt, tegyük egy edénybe. Lassú tűzön,

 állandó keverés melegítsük fel kb. 65 – 70 C fokra,

de ne forraljuk fel. 1-1,5 deci tejjel keverjük jól el a

tojás sárgákat, majd vékony sugárban, állandó keverés

mellett csurgassuk hozzá a tejhez. Alacsony hőfokon

addig keverjük, amíg kicsit besűrűsödik. Nem szabad túl sokáig főzni,

 mert akkor a tojás kicsapódhat. Végül keverjük bele egy

fél citrom reszelt héját is, ettől kicsit pikáns ízt kap.

 

A tojásfehérjékből, egy csipet sóval, 20 g porcukorral és

csepp citromlével  verjünk – a legjobb kézi mixerrel 

kemény habot. Ha 2 csepp 10 százalékos ételecetet adunk

hozzá, akkor a habgaluska igazán szép fényes is lesz.

 Melegítsünk – de ne forraljunk – egy nagyobb lábasban vizet,

és amikor a víz már forró, akkor a kemény tojásfehérjehabból

kanállal szaggassunk galuskákat és tegyük a víz felszínére.

A galuskáknak 1 – 1perc elegendő mindkét oldalukon a vízfürdőből.

 Ez idő alatt körülbelül kétszeresükre fognak dagadni, így

szaggatáskor számoljunk a növekedéssel, ne rakjuk túl sűrűn a habgaluskákat. Ha a galuska elkészült, akkor szűrőkanállal szedjük ki, csepegtessük le és tegyük a madártej tetejére.

A madártej hidegen az igazi, így tálalás előtt jól hűtsük be,

és így adagoljuk majd kis tálkákba.

 

 

 

marcipan-golyo-suti_preview.jpg

 

Sütés nélkül

 

Csodás torta sütés nélkül

Hozzávalók:

 3 csomag gesztenyemassza

 3-4 dl habtejszín

 2 doboz babapiskóta

 2 csomag főzni való vaníliás pudingpor

 1 liter tej

 3-4 kisebb banán

 fahéjas porcukor

 1/2 liter gyenge kávé instant kávéból

 Rumaroma

 

Elkészítés:

 Egy kb. 40 cm átmérőjű, kissé kúpos, mély műanyag tálat - melyet előzetesen kiöblítettünk, lecsöpögtettünk, de nem töröltünk ki - a következőképp kezdjük megtölteni: A kávét elkészítjük, és rumaromával ízesítjük. Akkor jó, ha a rumaromának kellőképp érezzük az ízét. A babapiskótákat félbetörjük, belemártjuk a kávéba, majd szorosan egymás mellé téve kirakjuk a a tál alját. Közben az előírásnak megfelelően megfőzzük a pudingot, és hagyjuk kihűlni. Amikor már éppen csak langyos, ráöntjük a piskótára. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ismét kávés piskóta következik, utána rákarikázzuk a banánokat, majd meghintjük fahéjas porcukorral. A gesztenyemasszát összetörjük, és apránként hozzáadva a folyékony habtejszínt, robotgéppel habosra keverjük addig, amíg egy kevert tészta sűrűségűnél kicsit keményebb masszát kapunk. Rásimítjuk a banánkarikákra, és a tetejét kirakjuk piskótával. 1 napra a hűtőszekrény leghidegebb polcára tesszük. Egy nagyobb, kerek tálcát a tetejére téve hirtelen megfordítjuk. Úgy szeleteljük, mint a tortát. Akinek még nem elég a kalóriából, az tehet rá felvert tejszínhabot.

Jó étvágyat!

…………

Csokis kekszhengerek

Hozzávalók:

10 dkg darált háztartási keksz

5 dkg darált dió

10 dkg reszelt csokoládé

15 dkg porcukor

2 tojásfehérje

Elkészítés:

Az adalékokat összegyúrjuk, nedves kézzel kis hengereket formálunk, kristálycukorban meghempergetjük őket. 1-2 napig szikkadni hagyjuk, egyébként sokáig eláll.

……….

 

Csokoládégolyók

Hozzávalók:

 1 liter tej

 25 dkg búzadara

10 dkg cukor

10 dkg mazsola

1 citrom reszelt héja

2 - 3 evőkanál kakaópor

0,5 dl rum

15 dkg reszelt tortabevonó csokoládé,

vagy tortadara

Elkészítés:

A búzadarát folyamatos keveréssel, a cukorral ízesítve, a tejjel sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a mazsolát, a citromhéjat, rumot, s a kakaóport, és ha kihűlt, nedves kézzel kis golyókat készítünk belőle. Csokoládéreszelékben, vagy tortadarában meghempergetjük őket.

………….

 Diós golyók

 

 Hozzávalók:

15 dkg cukor

15 dkg őrölt dió / vagy mandula, mogyoró

5 evőkanál rum reszelt csokoládé,

vagy tortadara

Elkészítés:

A cukorhoz egy kevés vizet öntve, nagyon sűrű szirupot főzünk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a diót, rummal ízesítjük, s nedves kézzel golyókat formálunk belőle. Reszelt csokoládéban, vagy tortadarában hempergetjük meg.

…………

Kókuszkrémes ostya

 

Hozzávalók:

15 dkg liszt

50 dkg cukor

3 dl tej

20 dkg kókuszreszelék

2 evőkanál kakaó

25 dkg Ráma margarin

3 db ostyalap tetejére: tortabevonó

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, a liszttel elkevert cukorhoz öntjük, s állandó, folyamatos keverés mellett, felfőzve besűrítjük. Hozzáadjuk a kókuszt, majd a habosra kavart margarinnal elegyítjük. Az alsó ostyalapra kenjük a krém felét, a többihez keverjük a kakaót, s ezzel a krémmel kenjük a második sort, amelyre a harmadik lap kerül. Tetejét csokimázzal vonjuk be.

………….

 

Raffaello - golyók

Hozzávalók:

1 tubus sűrített tej

2 tojás sárgája

10 dkg kristálycukor

25 dkg kókuszreszelék

10 dkg szeletelt mandula mandulaszemek

Elkészítés:

A sűrített tejet összekeverjük a tojássárgájával, hozzáadunk annyi cukrot, hogy jól besűrűsödjön. Belekeverünk 10 dkg kókuszreszeléket, a szeletelt mandulát, s alaposan összedolgozzuk. Nedves kézzel kis golyókat formálunk, közepükbe héjától megtisztított mandulát teszünk, s kókuszreszelékben meghempergetjük őket. 1-2 órát hidegen dermesztjük. 40-50 db lesz belőle. Csinálhatjuk őrölt mandulával is, és akkor a golyók közepébe egész, héjától megfosztott mandulát tehetünk. / A mandulát 2-3 percig forró vízben tartjuk, utána könnyen kibújik a héjából. Ezt inkább előző nap készítsük el, hogy kiszáradjanak a szemek./ 45 perc alatt készül el.

………….

 

Rakott babapiskóta

Hozzávalók:

1 csomag babapiskóta

2 dl erős feketekávé

1 dl rum

5 dl tejszín habja tortadara

Elkészítés:

Egy üvegtálat kivajazunk, s rétegesen lerakjuk a piskótákat, meglocsolva a rumos kávéval, és átkenve tejszínhabbal. Tetejére tejszínhab kerüljön, s szórjuk meg tortadarával, vagy csorgassunk rá csoki mázt.

…………..

 

Rumos - csokis golyók

Hozzávalók:

10 dkg mazsola

1/2 dl rum

20 dkg keksz darabokra tördelve

10 dkg kristálycukor

1 kávéskanál őrölt fahéj

15 dkg darált dió

25 dkg étcsokoládé

1/2 dl tejszín

3 evőkanál méz

Elkészítés:

A mazsolát a rumba áztatjuk. A kekszet a cukorral, fahéjjal, s 5 dkg dióval elkeverjük. Az összetördelt csokit a tejszínnel, mézzel kis lángon megolvasztjuk, a kekszes masszára öntjük, majd jól elkeverjük a rumos mazsolával. Hűtőben megdermesztjük. Nedves kézzel kisebb gömböket formálunk belőle, a maradék dióban (vagy csokoládéreszelékben) meghempergetjük, s a hűtőbe visszatéve tartjuk fogyasztásig, míg ismét kissé megdermed. (Kb. 2 óra múlva fogyasztható.) 30 perc alatt elkészül

……………….

 

Rumos-diós csemege

Hozzávalók:

10 dkg darált dió

10 dkg darált háztartási keksz

10 dkg porcukor

5 dkg vaj

4 evőkanál forró tej

2 evőkanál rum

Díszítéshez:

kristálycukor és meggybefőtt

Elkészítés:

A kekszet a többi anyaggal jól összegyúrjuk, fél órán át pihentetjük, majd vizes kézzel golyókat formálunk belőle. A közepüket benyomjuk, a mélyedésbe egy-egy szem meggybefőttet teszünk, kristálycukorban meghempergetjük.

…………

 

Somlói piskóta (babapiskótás)

Hozzávalók:

1 csomag babapiskóta

10 dkg mazsola

1 pohár tej

10 dkg darabokra vagdosott dió

1 dl rum csokoládé öntet

2 dl tejszín habja

Elkészítés:

A mazsolát fél dl rumba beáztatjuk, a másik fél decivel elkevert tejjel pedig megöntözzük a felezett piskóta darabokat. Kicsit állni hagyjuk, hogy magukba szívják a folyadékot. A piskótával elkeverjük a rumos mazsolát és a diót is. Egy szép üvegtálba öntjük, leöntjük csokoládés öntettel, s legalább 1-2 órán keresztül hűtőben érleljük. Csokoládé öntethez: 3 evőkanál kakaópor 3 evőkanál cukor 3 evőkanál víz diónyi vaj A kakaót a cukorral és a vízzel gyenge tűzön simára sűrítjük, majd levesszük, s folyamatos keveréssel elegyítjük a vajjal. A tejszínhabot tálalás előtt halmozzuk a tetejére.

………..

 

Csokiszalámi

Hozzávalók:


20-20 dkg margarin és porcukor,

5-5 dkg kakaó és mazsola,

1 dl tej,

30 dkg háztartási keksz,

rumaroma,

4-5 szem apróra tört dió.

Egy lábosba beletesszük a cukrot, a kakaót, a tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, majd belekeverjük az apró darabokra tört kekszet is. 30 percig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük. Őzgerincformát folpackkal kibélelünk, és a masszát jól belenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, és 2-3 óra múlva szeletelhető.

……………


Csokoládé kocka

Hozzávalók:


50 dkg cukor,
2 ek. kakaó,
25 dkg margarin,
1 csomag mazsola,
50 dkg darált keksz,
kevés durvára vágott dió.

A cukrot 2 dl v1zzel forrástól számítva 7 percig főzzük.
Tűzről levéve hozzáadjuk a kakaót, a margarint, a
mazsolát, a diót és a darált kekszet. Egy tepsibe
zsírpapírt teszünk és belesimítjuk a masszát. 6-7 óráig
hagyjuk állni hideg helyen, majd kockára vágva kínáljuk.

………..

kekszes süti

Hozzávalók:


1 csomag háztartási keksz
20 dkg cukor
12 dkg margarin
1 ek porkakaó
1 egész tojás

Összekeverem a cukrot, a tojást, a kakaót és a margarint
Felforralom. Közben a kekszet kis darabokra töröm. Ha
felforrt, belerakom az összetört kekszet. Őzgerinc
formába öntöm, kihűlés után felszeletelve tálalom.

………………..


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 101
Heti: 294
Havi: 1 096
Össz.: 833 439

Látogatottság növelés
Oldal: Sütés nélküli édesség...
DEMA szabadidős honlapja - © 2008 - 2024 - dema.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »