Francia konyha
Ami az olaszoknál a pizza, az a franciáknál a quiche:
mennyei tészta változatos és gazdag feltéttel.
Készítheted sós és édes változatban is
Francia szakácskönyveket lapozgatva a quiche
(ejtsd: kis)
roppant pepecselős és macerás ételnek tűnik.
Nem elég, hogy tésztát kell gyúrni, de „vakon” ki is kell sütni, majd megtölteni, és újra sütni.
Pedig lehet ezt egyszerűen és gyorsan is csinálni:
20 perc gyúrás és keverés, majd a munka nagy részét a sütő elvégzi.
Stopper indul!
A quiche-alaptészta receptje
Hozzávalók:
• 20 dkg liszt
• 10 dkg vaj (és véletlenül sem margarin)
• 1 tojássárgája
• 1 nagy csipet só
• bő fél deci hideg víz
Egy tálba mérjük ki a lisztet, mehet bele a só, a
tojássárgája, a felkockázott vaj és a hideg víz, majd
kézzel mindezt gyúrjuk össze. Egy perc alatt összeáll a tészta,
és leválik a kézről.
A quiche-tésztát illenék legalább 1 órát pihentetni a hűtőben, hogy könnyebb legyen nyújtani, de a kevesebb mosogatás és a kényelem miatt akár azonnal beleegyengethetjük egy 28 cm átmérőjű tortaformába (vagy tűzálló tálba). A tésztának mindenképpen legyen 2-3 cm magas karimája. Ugyancsak illendő lenne a sütőformába igazított tésztát zsírpapírral lefedni, majd babot, lencsét vagy sütőgyöngyöt ráönteni,
és nagyjából 10 percig sütni. De ilyen faksznik nélkül is be lehet tenni a sütőbe 5-10 percre, és sütés után villával kipukkasztani a hólyagokat, majd kicsit lelapítani. Az élvezeti értékén semmit sem fog rontani ez a kis csalás.Az így elkészített „vakra sütött", azaz töltelék nélkül megsütött tésztát ízlés és évszak szerint lehet tölteni.
Quiche-krém
Hozzávalók:
• 1 tojásfehérje (a tésztából kimaradt)
• 2 tojás
• 2,5 dl tej, tejszín vagy tejföl
Amíg a tészta sül, éppen elkészül a krém.
Édes és sós változatnál is ugyanaz a krém alapja:
tojás és tej, tejszín, tejföl vagy ezek kombinációja,
és nincs más munka vele, csak a hozzávalókat összekeverni.
Ha csak tej akad otthon, akkor a tojást a tejjel kell összekeverni. Gazdagabb lesz a krém, ha tej helyett részben vagy teljes egészében tejszínt keverünk a tojásokhoz.
Cukkinis-kapros quiche
Egy kisebb sonkahagymát apróra vágok, majd megszórom vele a tészta alját. Ezután pedig az alaposan megmosott és végeitől megfosztott apró cukkíniket a tésztára karikázom.
Kicsit el kell rendezni őket, majd mehet rá a quiche-krém, amelybe a tojások és a tej mellé némi só, bors és egy kis csokor kapor került. A tetejét meg lehet szórni sajttal, majd addig kell sütni,
amíg a krém remegőssé válik.
Tipp: Édes quiche szinte bármilyen gyümölccsel készíthető.
Finom almával, meggyel, cseresznyével, sárgabarackkal, málnával, áfonyával, körtével, szilvával, de akár vegyes gyümölccsel is.