Kipróbáltuk: olaj helyett, sütőben sült
Házi klasszikusokat utasítottunk el a bő olajtól és irányítottuk
őket a sütőbe, mert arra voltunk kíváncsiak, mennyit veszítenek
eredeti ízükből, ha nem a megszokott, hagyományos módon készítjük el.
Az már előre sikert aratott, hogy nem kellett kereszthuzatot csinálni a
lakásban, de ne szaladjunk előre.
Fasírt, rántott hús, fánk és sült krumpli a sütőből.
Rántott hús, fasírt, rósejbni, fánk és lángos: mi a közös bennük?
Az, hogy készítésük közben minimum kereszthuzatot kell csinálni a
lakásban, hogy ne járja át az egész lakást a mindent átható olajszag,
majd több réteg papírtörlőre kell kiszednünk a kisült darabokat,
hogy felfogja a csöpögő zsiradékot.
A kalóriákról pedig még nem is beszéltünk.
A jó hír, hogy mindegyiknek létezik sütőben sült változata,
melyekkel egy csapásra kiküszöbölhetjük az összes fent említett problémát.
De vajon olyan marad-e az íz élmény is?
Kipróbáltuk, véleményezzük.
Rántott hús
A rántott csirke igazi házi klasszikus, a legtöbb magyar család
asztalán rendszeresen előfordul. Éppen ezért érdemes kicsit
egészségesebb verzióban fogyasztani.
Ha a család észre sem veszi a trükköt, annál jobb.
A hagyományos módon bepanírozott csirkemell szeleteket olajjal
vékonyan megkent sütőpapíron sütöttük ropogósra 200 fokon.
A zsemlemorzsába reszelt parmezánt is keverhetünk,
így még finomabb. Csirke helyett természetesen sertéshúst és halat is
"ránthatunk" így. Sőt, kísérletező kedvűek összetört corn-flakes-szel
is panírozhatnak zsemlemorzsa helyett, így igazán ropogós lesz a végeredmény.
Fasírozott
A szintén alapételnek számító fasírozott sütőben sült változatát,
az egybe fasírtot szinte mindenki ismeri. Ha ragaszkodunk a különálló
gombócokhoz, akkor sem kell előkapni az olajsütőt: tepsin, sütőpapíron,
vagy akár a masszát kiolajozott muffin sütőnk mélyedéseibe töltve
is megsüthetjük. Így akár a zsemlemorzsa is elmaradhat,
amivel szintén sok kalóriát megspórolunk.
Nem nagy kompromisszum, az íz élményen, úgy gondoljuk, mit sem ront.
Sült krumpli
A bő olajban sült pommes frites a gyorséttermek étlapjain ugyanúgy előfordul,
mint a legelegánsabb párizsi éttermekén, általában egy jó steak kíséretében.
A puristák szerint a pommes frites csakis olajban süthető.
Tepsiben is megsüthetjük, de akkor már nevezzük másként.
Viszont a jó sült krumpli legfontosabb ismérve - kívül ropogós, belül puha
- sütőben sütéssel is elérhető.
Az egészségesebb és egyszerűbb verzióhoz a feldarabolt krumplit
forgassuk össze olívaolajjal, terítsük tepsire, sózzuk, borsozzuk,
és 220 fokos sütőben süssük ropogósra. A gyorsfagyasztott sült krumplit is.
Ki fogod próbálni? (Női Lapozó)