Lime pite
Hozzávalók:
Tésztához:
1 nagy tojásfehérje
1 ¼ csésze kekszmorzsa
1 ½ teáskanál olvasztott vaj
1 ½ teáskanál kukoricaolaj
Töltelék:
40 g édesített sűrített tej
2/3 csésze alacsony zsírtartalmú joghurt
2 teáskanál frissen reszelt lime héja
½ csésze frissen facsart lime lé (4-5 db-nak)
2 evőkanál víz
1 ½ teáskanál zselatin
Habcsók:
2 evőkanál tojásfehérje
¼ teáskanál borkősav
½ csésze cukor
1 teáskanál vanília kivonat
Díszítéshez:
lime karikák
Elkészítése:
Készítsd elő a sütőt a tésztához: melegítsd elő 175 ºC-ra.
Lisztezz ki, vagy vonj be sütőpapírral egy pitesütőt.
A kekszmorzsát, a vajat és az olajat tedd tálba,
majd az ujjaiddal dolgozd jól össze. Egyengesd el ezt a
keveréket a pitesütő aljára, valamint oldalára.
Tedd sütőbe kb. 10 percre barnulásig.
Tedd félre és hagyd kihűlni.
Készítsd elő a tölteléket: a sűrített tejet, joghurtot,
a reszelt lime-ot és a gyümölcs levét keverd össze egy
közepes edényben. A feloldott zselatint keverd hozzá.
Majd öntsd a tésztára. Tedd legalább 4 órára, de legjobb
lenne 1 teljes napra, a hűtőbe – míg szilárd nem lesz.
Jöhet a habcsók elkészítése, és egyúttal a pite befejezése.
A tojásfehérjét és a borkősavat a cukorral verd fel keményre
– a cukrot fokozatosan add hozzá – végül dolgozd el benne a
vanília kivonatot is. Majd egy pizza sütő lapon tedd sütőbe.
Közepes lángon süsd, rövid ideig, de legfeljebb addig,
míg kicsit megbarnul a teteje.
Végezetül óvatosan helyezd a krém tetejére
32 csokoládésostya (+1 díszítéshez)
¼ csésze porcukor
2 evőkanál kukoricaolaj
1 evőkanál sovány tej
1 teáskanál vaj
3 csésze málna (ha fagyasztott, előtte olvaszd ki)
2 evőkanál citromlé
¼ teáskanál só
2 nagy tojásfehérje
½ csésze kristálycukor
½ teáskanál tejszín
Melegítsd elő a sütőt 175 ºC-ra. Lisztezz ki egy pitesütőt.
Az ostyát, a porcukrot, az olajat, a tejet és a vajat egy
konyhai robotgéppel keverd simára. Egyenletesen oszlasd el a pitesütő aljába. Süsd 12 percen keresztül, majd tedd félre hűlni.
Pépesítsd a málnát, a citromlevet és a sót egy turmixgépen – egészen simára. Nyomkodd át egy szitán spatula segítségével, hogy egészen sima krémet kapj.
Forró víz fölött egy edényben dolgozd össze a tojásfehérjét a kristálycukorral és a tejszínnel közepes fokozatú kézi robotgép segítségével. A cél az, hogy fényes legyen a krém. Ha kész vedd le a tűzről, de ne hagyd abba a kevergetést, hanem laza saját kézi kevergetéssel folytasd, míg ki nem hűl.
Csokoládés pite
Hozzávalók:
Édes tészta:
100 g cukor
2 tojássárgája
1 csipetnyi só
Fél rúd vanília
200 g átszitált liszt
125 g vaj
Csokoládékrém:
2 dl tej
60 g cukor
1 zacskó vanliás cukor
100 g vaj
2 evőkanál kakaó
200 g 70%-os étcsokoládé
80 g csokoládébevonó
Elkészítése:
Először készítsük el a csokoládékrémet: időnként megkeverve forrald fel mérsékelt hőfokon a tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a kockákra vágott vajat. Szitáljuk a kakaót egy tálba. Öntsük hozzá a tejet, állandóan kevergetve. Töltsük át az egészet az edénybe, és főzzük az első gyöngyözésig, folyamatosan keverve. Tegyük bele a darabokra tört csokoládét. Hagyjuk pihenni 5 percig, amíg a csokoládé feloldódik, majd verjük fel kézi habverővel. Hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a tésztát: öntsük a lisztet egy mély tálba. Mélyítsünk egy lyukat a közepébe, dolgozzuk bele ujjheggyel a vajat, és adjuk hozzá a sót, a porcukrot, a félbevágott vaníliarúd elkapart szemcséit és a tojásokat. Keverjük jól el, és formáljunk belőle tésztagolyót. Takarjuk be konyharuhával és tegyük hűtőbe 30 percre. Melegítsük a sütőt 200 ºC-ra.
Nyújsuk ki a tésztát, és béleljünk ki vele egy 18-20 cm átmérőjű formát. Fedjük be a tésztát sütőpapírral és szárazhabbal. Tegyük sütőbe és addig süssük, amíg a tészta szélei nem kezdenek el enyhén barnulni. Vegyük le a sütőpapírt és a habot, és süssük még 5 percig.
Öntsük a csokoládékrémet a tésztára, és hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a bevonatot, és hagyjuk hűlni. Majd egyenesen fedjük be vele a lepényt.
Kávékrémes pite
Hozzávalók:
2 evőkanál liszt
20 g vaj
2 evőkanál kakaó
Édes tészta:
100 g cukor
2 tojássárgája
1 csipetnyi só
Fél rúd vanília
200 g átszitált liszt
125 g vaj
Kávékrém:
2,5 dl tej
80 g kolumbiai babkávé
10 tojássárgája
80 g cukor
5 dl tejszín
Elkészítése:
Készítsük el a tésztát: öntsük a lisztet egy mély tálba. Mélyítsünk egy lyukat a közepébe, dolgozzuk bele ujjheggyel a vajat, és adjuk hozzá a sót, a porcukrot, a félbevágott vaníliarúd elkapart szemcséit és a tojásokat. Keverjük jól el, és formáljunk belőle tésztagolyót. Takarjuk be konyharuhával és tegyük hűtőbe 30 percre. Melegítsük a sütőt 200 ºC-ra.
Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljünk ki vele egy 18-20 cm átmérőjű formát. Fedjük be a tésztát sütőpapírral és szárazhabbal. Tegyük sütőbe és addig süssük, amíg a tészta szélei nem kezdenek el enyhén barnulni. Vegyük le a sütőpapírt és a habot, és süssük még 5 percig.
A kávékrémhez forraljuk fel a tejet, vegyük le a tűzről, tegyük bele az összetört kávészemeket, és hagyjuk ázni 15 percig. Egy tálban keverjük össze a tojás sárgákat a cukorral kifehéredésig. Állandóan keverve adjuk hozzá a tejszínt és a tejet a kávészemekkel. Szűrjük át leves szűrőn, és hagyjuk pihenni hűvösön 10 percig.
Töltsük meg a tésztát a kávékrémmel. Tegyük a sütőbe, és süssük kb. 45 percig. Hagyjuk kihűlni, mielőtt kivesszük a formából, és tálalás előtt hintsük meg kakaóporral.
Tészta nélküli túrós lepény
Hozzávalók:
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
50 dkg túró
1 nagy pohár tejföl
Mazsola
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A cukrot, a lisztet, a túrót és a tejfölt jól kikeverjük. Mazsolával, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A tojásfehérjék keményre vert habját hozzákavarjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
(Női Portál..)