DEMA szabadidős honlapja

Ha van szabadidőd és érdekelnek a versek, idézetek, élettörténetek,fotók, ételreceptek, sms, smiley.....vagy csak egyszerűen kikapcsolódni vágysz, akkor lépj be és találd meg, ami érdekel....

 

szakacs_konyha.jpg

 

Téli kovászos uborka

 

Hozzávalók:

1 kiskanál köménymag

1 csokor kapor

6-8 szem feketebors

3 babérlevél

2 szem szegfűbors

2 gerezd foghagyma

1 evőkanál mustármag

3 evőkanál só (nem jódozott)

10-15 dkg cukor

fél szelet kenyér (gézbe csomagoljuk, így könnyen kivehető)

1 kávéskanál nátrium benzonát

1 kávéskanál borkén

Elkészítés:

Az uborka végeit levágjuk, éles késsel bevagdaljuk és ötliteres üvegbe rakjuk.

Beletesszük a hozzávalókat a tartósítószereket kivéve, és langyos vízzel felengedjük, 5-6 napig érleljük a napon.

Eltávolítjuk a kenyeret, és beletesszük a tartósítókat, majd lekötjük. Pár napig zavaros lesz a leve, de szépen letisztul majd. Egész télen fogyasztható.

rachegyikolbaszkak.jpg 

Ráchegyi kolbászkák!

 

30 dkg darált sertéshús,

30 dkg darált marhahús,

1 db tojás,

1 db áztatott kinyomkodott zsemle,

majoranna, aránylag bőven/

só,

bors,

pici pirospaprika.

 

 

A húsokat tojással, fűszerekkel és a zsemlével jó

alaposan kidolgozzuk. Kis kolbászkákat formázunk belőle

és kevés olajon kisütjük.

 

Bármilyen körettel lehet tálalni!

 

 lepcsanka.jpg

 

 

 

Tócsni vagy lepcsánka

 

 

 

A sózott fokhagymás krumpli pép dominál benne,

kevés liszt, viszonylag híg a massza, tojás nem kell bele,

mert akkor több liszt megy bele és az nem kell.)

 Kb. 4-5 krumpli nyersen lereszelve pépesre

(+ 1 nagyobb krumpli káposztareszelőn hozzá),

majd 2-3 ek liszt, 2-3 gerezd áttört fokhagyma,

jól megsózva és bors meg 2 késhegynyi pirospaprika. Összekeverve, evőkanállal forró olajba téve, ellapogatva,

mindkét oldala hirtelen pirosra sütve.

 

Nekünk zalai (aludt tejes) krumpli prósza:

 

Zalai krumpli prósza (alud tejes prósza, amiben az

alud tejet lehet pótolni joghurttal, de alud tejjel az igazi.

Ebbe semmi más nem kell egy gáz tepsi mérethez,

csak kb. 80 dkg pépesre reszelt krumpli, 4 deci joghurt,

vagy alud tej, 1 tojás és annyi liszt, kb. 20 dkg, hogy kicsit

sűrűbb palacsintatészta sűrűségű folyós massza legyen.

Egy evőkanál zsír is mehet a masszába és 1 késhegynyi szódabikarbóna.

Semmi fűszer, csak só, hogy kiérződjön.

 A kikavart masszát fél óráig pihentetjük.

Süthetjük palacsintasütőben kevés olajon megfordítva

mindkét oldalát ropogósra, vagy tepsiben egyenletes

tűzön a takaréknál kicsit erősebb lángon, 45 percig,

amíg a teteje is megpirul.

A tepsit előtte alaposan vastagon kizsírozzuk.

A képen látható isteni kenet az a felvidéki szokás,

a zalaiak csak natúr ropogósan eszik.

A tejfölös kenet (pl. Prágában az utcán is így árulják)

Kb. fél hagymát lereszelni, egy-két ek. olajban

megdinsztelni és 2-3 dl tejföllel elkeverni, ezt lehet

csak tálaláskor melléadni, de lehet az utolsó 10 percben

megkenni a tepsiben vele és még visszatenni 10 percre

a sütőbe. Én így csináltam. Nem rontotta el, de a gyerekek hagymásan nem kedvelik ezért legközelebb mellé tálalom,

s megkeni, aki akarja.

 

Ja, frissen tenyérnyi kockákra vágjuk és

melegen fogyasztjuk.

 tepsisprosza2.jpg

 

tepsis_prosza.jpg

 

 

 

Zalai finomfalatok!

 

60 dkg sertés szűz,

20 dkg burgonya,

8 dkg liszt,

2db tojás,

só,

bors.

 

Elkészítése:

 

A húsból közepesen vastag szeleteket vágunk,

kicsit kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk.

A tojásból és a lisztből palacsinta sűrűségű tésztát keverünk,

majd hozzáadjuk a lereszelt burgonyát és jó alaposan

kidolgozzuk. Az előkészített húst először lisztbe, majd a

burgonyás masszában megforgatjuk és olajban szép

pirosra kisütjük.

 

Párolt rizzsel tálaljuk!

 

Megj.: A fogyókúrázóknak ajánlanám a zöldségköretet.

zalai.jpg

PALÓC TEKERCS

 

2 db csirkemell,

4db medvesajt

4 ek.tejföl,

2 db tojás,

2-3 ek liszt,

3 gerezd fokhagyma,

só,

bors

4 db reszelt burgonya

olaj.

 

Elkészítés:

 

a húst kicsontozom és mindegyiket/4/ felszúrom középen.

A medvesajtot,tejfölt kicsit darabosra elkeverem és a

csirkemelleket megtöltöm vele.

Kívül besózom.

 

 

burgonyás massza:

 

kikeverem a tojást,fokhagymát, sót,borsot,lisztet

és a reszelt burgonyát. A töltött húsokat először lisztben

megforgatom és utána a burgonyás masszában is.

Olajban kisütöm. úgy a jó,ha a masszából bőven rátapad.

 Petrezselymes párolt rizzsel tálalom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 paloc_tekercs.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 36
Tegnapi: 24
Heti: 431
Havi: 1 429
Össz.: 844 594

Látogatottság növelés
Oldal: Tájjellegű ételek...
DEMA szabadidős honlapja - © 2008 - 2024 - dema.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »