1 kiskanál köménymag
1 csokor kapor
6-8 szem feketebors
2 szem szegfűbors
2 gerezd foghagyma
1 evőkanál mustármag
3 evőkanál só (nem jódozott)
10-15 dkg cukor
fél szelet kenyér (gézbe csomagoljuk, így könnyen kivehető)
1 kávéskanál nátrium benzonát
1 kávéskanál borkén
Az uborka végeit levágjuk, éles késsel bevagdaljuk és ötliteres üvegbe rakjuk.
Beletesszük a hozzávalókat a tartósítószereket kivéve, és langyos vízzel felengedjük, 5-6 napig érleljük a napon.
Eltávolítjuk a kenyeret, és beletesszük a tartósítókat, majd lekötjük. Pár napig zavaros lesz a leve, de szépen letisztul majd. Egész télen fogyasztható.
Ráchegyi kolbászkák!
30 dkg darált sertéshús,
30 dkg darált marhahús,
1 db tojás,
1 db áztatott kinyomkodott zsemle,
majoranna, aránylag bőven/
só,
bors,
pici pirospaprika.
A húsokat tojással, fűszerekkel és a zsemlével jó
alaposan kidolgozzuk. Kis kolbászkákat formázunk belőle
és kevés olajon kisütjük.
Bármilyen körettel lehet tálalni!
Tócsni vagy lepcsánka
A sózott fokhagymás krumpli pép dominál benne,
kevés liszt, viszonylag híg a massza, tojás nem kell bele,
mert akkor több liszt megy bele és az nem kell.)
Kb. 4-5 krumpli nyersen lereszelve pépesre
(+ 1 nagyobb krumpli káposztareszelőn hozzá),
majd 2-3 ek liszt, 2-3 gerezd áttört fokhagyma,
jól megsózva és bors meg 2 késhegynyi pirospaprika. Összekeverve, evőkanállal forró olajba téve, ellapogatva,
mindkét oldala hirtelen pirosra sütve.
Nekünk zalai (aludt tejes) krumpli prósza:
Zalai krumpli prósza (alud tejes prósza, amiben az
alud tejet lehet pótolni joghurttal, de alud tejjel az igazi.
Ebbe semmi más nem kell egy gáz tepsi mérethez,
csak kb. 80 dkg pépesre reszelt krumpli, 4 deci joghurt,
vagy alud tej, 1 tojás és annyi liszt, kb. 20 dkg, hogy kicsit
sűrűbb palacsintatészta sűrűségű folyós massza legyen.
Egy evőkanál zsír is mehet a masszába és 1 késhegynyi szódabikarbóna.
Semmi fűszer, csak só, hogy kiérződjön.
A kikavart masszát fél óráig pihentetjük.
Süthetjük palacsintasütőben kevés olajon megfordítva
mindkét oldalát ropogósra, vagy tepsiben egyenletes
tűzön a takaréknál kicsit erősebb lángon, 45 percig,
amíg a teteje is megpirul.
A tepsit előtte alaposan vastagon kizsírozzuk.
A képen látható isteni kenet az a felvidéki szokás,
a zalaiak csak natúr ropogósan eszik.
A tejfölös kenet (pl. Prágában az utcán is így árulják)
Kb. fél hagymát lereszelni, egy-két ek. olajban
megdinsztelni és 2-3 dl tejföllel elkeverni, ezt lehet
csak tálaláskor melléadni, de lehet az utolsó 10 percben
megkenni a tepsiben vele és még visszatenni 10 percre
a sütőbe. Én így csináltam. Nem rontotta el, de a gyerekek hagymásan nem kedvelik ezért legközelebb mellé tálalom,
s megkeni, aki akarja.
Ja, frissen tenyérnyi kockákra vágjuk és
melegen fogyasztjuk.
Zalai finomfalatok!
60 dkg sertés szűz,
20 dkg burgonya,
8 dkg liszt,
2db tojás,
só,
bors.
Elkészítése:
A húsból közepesen vastag szeleteket vágunk,
kicsit kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk.
A tojásból és a lisztből palacsinta sűrűségű tésztát keverünk,
majd hozzáadjuk a lereszelt burgonyát és jó alaposan
kidolgozzuk. Az előkészített húst először lisztbe, majd a
burgonyás masszában megforgatjuk és olajban szép
pirosra kisütjük.
Párolt rizzsel tálaljuk!
Megj.: A fogyókúrázóknak ajánlanám a zöldségköretet.
PALÓC TEKERCS 2 db csirkemell, 4db medvesajt 4 ek.tejföl, 2 db tojás, 2-3 ek liszt, 3 gerezd fokhagyma, só, bors 4 db reszelt burgonya olaj. Elkészítés: a húst kicsontozom és mindegyiket/4/ felszúrom középen. A medvesajtot,tejfölt kicsit darabosra elkeverem és a csirkemelleket megtöltöm vele. Kívül besózom. burgonyás massza: kikeverem a tojást,fokhagymát, sót,borsot,lisztet és a reszelt burgonyát. A töltött húsokat először lisztben megforgatom és utána a burgonyás masszában is. Olajban kisütöm. úgy a jó,ha a masszából bőven rátapad. Petrezselymes párolt rizzsel tálalom.