Epres-joghurtos torta
Hozzávalók:
• 200 ml tejszínhab
• 500 g eper
• zselatin
• 100 g cukor
• fél citrom leve
• 300 ml natúr joghurt
Egyszerű, de nagyszerű – ez a könnyű torta nyári
szülinapok igazi slágere lehet. Áztassuk hideg vízbe
a 12 lapból álló színtelen zselatint. Melegítsük fel
a tejszínhabot, és engedjük fel benne a
zselatinlapokat. A megmosott epret turmixoljuk
össze, és adjuk hozzá a cukrot, a fél citrom
levét és a natúr joghurtot. Az így kapott masszához
öntsük még hozzá a felolvasztott zselét is, amelyet
a tejszínhez kevertünk, és jó alaposan dolgozzuk
össze. Kenjük ki a tortaformát olajjal, majd öntsük
bele a masszát, és tegyük hűtőbe néhány órára.
Tipp: a megkeményedett tortát ízlés szerint díszíthetjük csokiöntettel és porcukorral meghintett eperrel.
Epres szelet
Hozzávalók:
• 100 g cukor
• 100 ml víz
• 6 db zselatinlap
• 1 citrom leve
• 350 g eper
• 200 g tejföl
• 2 tojásfehérje
Pofonegyszerű, ám annál látványosabb vendégváró
nyalánkság. Gőzfürdő fölött keverjük össze a
vizet a cukorral, majd tegyük picit félre.
Eközben áztassuk be hideg vízbe a zselatinlapokat.
Nagyjából 3 perc elteltével csavarjuk ki a megpuhult
lapokat, és adjuk a cukros vízhez.
Közben a megmosott eperre csepegtessünk
citromlevet, majd nyomkodjuk szét úgy,
hogy kásás állagú legyen. Ha megvagyunk,
jöhet bele a zselatinos massza is. Addig kevergessük,
amíg zselés állagú nem lesz.
Verjük fel a tojásfehérjét, és finoman adagoljuk
hozzá a tejfölt, amelyet előzőleg simára kevertünk.
Az így kapott masszát öntsük a megfelelő
(folpakkal kibélelt) formába, majd tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba. Szeletekre vágva kínáljuk.
Epres rolád
Hozzávalók:
• 4 tojás
• 150 g kristálycukor
• 150 g rétesliszt
• 1 citrom reszelt héja
• 250 g eper
• 220 g tejszín
• habkeményítő
Igazából minden a piskótán múlik, ha az sikerül,
nem tudod elrontani. Először is készítsük el a
piskótatésztát. A tojások sárgáját és fehérjét válasszuk
külön. A sárgáját a kristálycukorral keverjük habosra,
majd apránként keverjük bele a lisztet is, amelyben
előzőleg egy kanál reszelt citromhéjat is elkevertünk.
A fehérjéből kemény habot verünk, és finoman
beledolgozzuk a masszába a vízzel együtt.
Egy tepsit kenjük ki vajjal és béleljünk ki sütőpapírral,
öntsük bele a masszát, majd tegyük előmelegített
sütőbe, és süssük 15 percig.
Ha megsült, óvatosan húzzuk le a piskótáról a sütőpapírt,
amíg még meleg, majd tekerjük fel roládformára,
és csomagoljuk vissza a sütőpapírba vagy egy
konyharuhába.
Közben mossuk meg az epret, és vágjuk kisebb
darabokra. Ezután verjük fel a tejszínt, és adjunk
hozzá habkeményítőt. Óvatosan csavarjuk szét a
roládot, és vegyük le róla a papírt. Kenjük meg
tejszínhabbal, szórjuk meg eperrel.
Csavarjuk össze, és tegyük hűtőbe.
1 óra elteltével szeletekre vágva tálaljuk.
Epres jégkása
Hozzávalók:
• 500 g friss eper
• kristálycukor
• mentalevél díszítésre
Pofonegyszerűen elkészíthető, mégis különleges
és mutatós nyári frissítő. Nyomkodjuk szét az epret
villával, és ízesítsük tetszés szerint cukorral.
Egy tetszőleges formát béleljünk ki folpakkal,
töltsük meg az epres kásával, majd tegyük fagyasztóba.
Tálaláskor a kását vágjuk szeletekre, és díszítsük
mentalevéllel, esetleg tejszínhabbal.
Fagyasztási idő: 4-6 óra.
Epres hab citromfűvel
Hozzávalók:
• 2 tojásfehérje
• 2 kanál citromlé
• 100 g szétnyomott eper
• 40 g porcukor
• 2 kanál felaprított citromfű
Igazi villámédesség igazi ínyenceknek!
Verjük fel a tojásfehérjét a citromlével. Utána
keverjük hozzá a szétnyomott epret és a porcukrot.
Legvégül adjuk hozzá a 2 kanál apróra összevágott
citromfüvet. Az így kapott habot szervírozzuk
pohárban vagy desszertestálkában, és díszítsük eperrel, macskanyelvvel, citromfűlevéllel.
Tipp: csakis friss és ellenőrzött tojást használjunk!
Az igazi gyümölcspuding
Hozzávalók:
• 200 g málna vagy egyéb apró szemű gyümölcs
• ½ citrom leve
• 2 evőkanál cukor
• 1 vaníliás pudingpor
• babapiskóta
• gyümölcs a díszítéshez
Erről a finomságról tuti nem lehet elmondani,
hogy gyümölcsöt egy szemet sem látott.
Egy edénybe öntsük bele az epret (vagy egyéb
apró szemű gyümölcsöt), adjuk hozzá a citrom
levét, öntsük fel 400 ml vízzel, és tegyük fel főni.
100 ml vízben keverjük el a pudingport, és
öntsük hozzá a forrásban levő málnás keverékhez.
Állandó kevergetés mellett főzzük, amíg be nem
sűrűsödik. A pudingot öntsük poharakba,
majd miután kihűlt, tegyük a hűtőbe, mert hidegen
szervírozva az igazi. Tálalás előtt díszítsük gyümölccsel, mentalevéllel, babapiskótával.