4 isteni magyaros étel - hízásmentes kiadásban
A magyar konyha klasszikus felfogásban mindennek sertészsíros,
hagymás, fűszerpaprikás alapot ad, a főzelékeket súlyos lisztes
rántásokkal, habarásokkal képzeli el. Ha magyarosan étkezel,
e felfogás szerint zsírt kell enned, sok-sok szénhidráttal.
. Habarás helyett turmixolj,
zsír helyett olajat, tejföl helyett joghurtot használj!
Most ehhez itt van néhány ötleteket.
Paprikás gombaleves
Hozzávalók:
•500 gramm csiperkegomba
•1 nagy fej vöröshagyma
•1 evőkanál fűszerpaprika
•1 evőkanál olívaolaj
•3 dl joghurt
•só, bors
•friss petrezselyem
•húsleves
Elkészítése:
A gombát tisztítsd meg alaposan, és vágd vékony szeletekre.
A vöröshagymát kockázd apróra. Párold üvegesre az olívaolajon,
majd szórd meg a fűszerpaprikával. Dobd rá a gombát,
forgasd össze, majd sózd, borsozd. A felmelegített húslevessel
öntsd fel úgy, hogy ujjnyi vastagságban fedje a gombát.
Főzd puhára, majd szedd ki a gomba negyedét egy külön tálba.
A maradékot botmixerrel dolgozd össze a joghurttal.
Öntsd vissza a kiszedett gombát, és ízesítsd a levest
frissen összevágott petrezselyemmel.
Rántott pulykamell teljesen másképp
Hozzávalók:
•fél kg pulykamell
•só, bors
•10 dkg szezámmag
•10 dkg kukoricaliszt
•1 tojás fehérje
Elkészítése: a sütőt melegítsd elő 220 fokra. Egy sütőlapot bélelj ki sütőpapírral. A pulykamellet vágd nagyobb, ujjnyi vastag szeletekre. Klopfold egészen vékonyra őket. Sózd, borsozd. Egy ecsettel kend be a hússzeleteket a tojás fehérjével. A kukoricalisztet keverd el a szezámmaggal, és forgasd bele a hússzeleteket. Fektesd egymás mellé a szeleteket a sütőlapon, és 220 fokon süsd őket világosbarnára.
Modern resztelt máj
Hozzávalók:
•fél kg csirkemáj
•1 kaliforniai paprika
•1 vöröshagyma
•1 evőkanál fűszerpaprika
•olívaolaj
Elkészítése:
A májat csíkozd fel, majd tedd félre. A vöröshagymát vágd
apró kockákra, a kaliforniai paprikát pedig vékony csíkokra.
Egy mélyebb serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olajat,
és párold üvegesre rajta a hagymát. Szórd meg a fűszerpaprikával,
majd add hozzá a kaliforniai paprikát, és párold félpuhára.
Ekkor dobd a tetejére a májat, forgasd össze, és nagyobb lángon
pirítsd át éppen csak annyira, hogy a közepe már legyen
halványrózsaszín. Húzd le a lángról, hagyd 5 percig pihenni,
és csak ezután sózd meg.
Mákban hempergő túrógombóc
Hozzávalók:
•500 gramm túró
•3 tojás
•10 dkg búzadara
•15 dkg darált mák
•só
Elkészítése:
A túrót villával dolgozd el a tojás sárgájával,
sóval és a búzadarával, majd lefedve hagyd állni pár órán át.
Ha megduzzadt, vizes kézzel formázz belőle gombócokat.
Sós, lobogó vízben főzd őket kb. 3 percig, és hempergesd
mindegyiket darált mákba.